DzikirTariqatAhmadiah

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

Halkerin.

Selamat MenZiarahi Ke Blog Halkerin.

BarangSiapa Yang BerKeMahuan+BerKePerluan Kopi+Pes (Juga MeLakukan Sedikit SeBanyak Modifikasi) IntiPati+IntiSari Yang TerKandung Di Sesawang Ini, Bisa Aja Terus DiLaksanakan, Enggak Butuh Mohon KeIzinan Dari Sang Empunya Blog Ini. Hak Cipta Non+TerPelihara.

Malah Kalian DiGalakkan Untuk BerKongsi Maklumat-Maklumat Yang Bisa KeDapatan Di Dalam Blog Ini Di Laman-Laman Peribadi Kalian Seperti FaceBook, Twitter, Blog, Web Dan Lain-Lain. Tiada Larangan Sama SeKali.

*DAN LAGI, BLOG HALKERIN INI MUNGKIN AKAN TERPADAM DARI ALAM ONLINE INI PADA BILA2 MASA. KALAU RASA BERMANFAAT, SILA COPY & SAVE, KALAU RASA BULL$H!+, SILA ABAI KAN.

Sekian Sahaja, PemBeriTahuan Yang Ingin hamba Khabarkan. Salam Gemilang, Cemerlang & Terbilang hamba Ucapkan Kepada Kalian. Semuga Kita Semua Senantiasa BerAda Di Dalam KeRahmatan Ilahi, DiBerkati ALLAH Dan BerWujud Di Dalam KeRedhaan-Nya.

JAZAKALLOOHU KHOIRON KATSIIROO, WABAAROKALLOOHU FIIKUM, WABILLAAHI TAUFIQ WAL HIDAYAH, WASSALAAMU"ALAIKUM WAROHMATULLOOHI WABAROKAATUHU WAMAGHFIROTULLOOHU WARIDHOLLOOHI AJMA"IIN.

Followers.

Mesej Kepada Para PengIkut.

Jangan MengIkuti hamba. Ikutilah ALLOH + DriSenDri. Insya'ALLOH.....
IP

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WICC&amp;WorldBaitulMal

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

Himpunan1001IlmuBerGuna

[:>>>+-(*CARIAN@SEARCH*)-+<<<:]

Ahad, Ogos 09, 2009

Sirah. Hanya Seorang Hajinya Mabrur.Perbincangan Dua Malaikat.........

Ketika Abdullah bin Mubarak melakukan haji, beliau tertidur di Masjidil Haram, dalam tidurnya beliau bermimpi melihat dua orang Malaikat turun dari langit. Berkata seorang Malaikat kepada seorang lagi:

"Berapa ramai orang-orang yang mengerjakan Haji pada tahun ini?"
Berkata Malaikat yang seorang lagi: "Enam ratus ribu orang."

Bertanya Malaikat yang bertanya: "Antara 600,000 ribu orang yang pergi Haji itu berapakah yang diterima Haji mereka?"

Berkata Malaikat yang menjawab: "Di antara 600,000 ribu itu hanya seorang sahaja Hajinya diterima, namanya ialah Muwaffaq, beliau tinggal di Damsyik. Beliau adalah seorang Tukang Kasut, beliau tidak dapat menunaikan Haji, tetapi Hajinya diterima. Maka berkat Haji Muwaffaq kesemua 600,000 yang mengerjakan Haji diterima."

Abdullah yang sedang tidur terkejut dari tidurnya maka dengan segera beliau berangkat ke Damsyik, sampai sahaja beliau di Damsyik beliau mencari-cari Tukang Kasut yang disebutkan dalam mimpinya dan akhirnya beliau dapat mencari rumah Tukang Kasut itu. Apabila sampai di hadapan pintu rumah Tukang Kasut itu, maka Abdullah mengetuk pintu. Pintu pun di buka dan keluar seorang lelaki dari dalam.

Abdullah bertanya kepada lelaki itu: "Apa nama saudara?" Berkata lelaki itu: "Nama saya Muwaffaq." Abdullah bertanya: "Tolong terangkan kepadaku amalan apakah yang telah kamu lakukan sehingga mencapai darjat yang tinggi?"

JawabMuwaffaq: "Sebenarnya aku ingin menunaikan Haji, tetapi oleh sebab keadaanku maka aku tidak dapat menunaikan Haji. Tetapi dengan cara mendadak aku mendapat wang 300 dirham dari kerja menampal sepatu, lalu aku niat untuk menuniakan Haji pada tahun ini."

"Isteriku pula sedang hamil, suatu hari isteriku tercium bau makanan dari rumah jiranku dan ia ingin memakan makanan yang terbau itu (mengidam), lalu aku pergi ke rumah jiranku dan aku ketuk pintu. Kemudian keluar seorang wanita, maka aku pun beritahu hajat isteriku itu kepadanya."

Jiranku itu berkata: "Oleh kerana kamu tidak tahu keadaanku maka aku terpaksa memberitahumu, sebenarnya anak-anak yatim ku sudah tiga hari tidak makan oleh itu aku keluar mencari makanan. Sewaktu aku mencari makanan aku bertemu dengan bangkai himar, maka aku potong sebahagian dagingnya lalu aku masak, maka makanan ini adalah halal untuk kami dan haram untuk kamu."

Apabila aku dengar sahaja kata-kata wanita itu maka aku pulang ke rumah dan mengambil 300 dirham yang ada padaku lalu aku berikan kapada wanita itu dan aku katakan kepadanya: "Belanjakan wang ini untuk anak-anakmu. Dan aku berkata pada diriku: Hajiku di muka pintu rumahku (Rumah jiranku) maka ke manakah aku akan pergi...?"

Wahai Saudara Saudari Umat Muhammad SAW yang SeAgama (ISLAM) dengan hamba, ALLAH SWT tidak memandang pada harta yang kita miliki tetapi Dia memandang pada niat hati yang luhur lagi suci.

Pernah seorang Sahabat r.a. bertanya kepada Rasulullah SAW: "Ya Rasulullah, tunjukkanlah padaku amal perbuatan yang mana bila aku amalkan, aku akan masuk syurga."

Sabda Rasulullah SAW: "Jadilah kamu orang yang Baik (Soleh)."
Sahabat r.a. itu bertanya lagi: "Ya Rasulullah, bagaimana aku boleh mengetahui bahawa aku ini orang yang Baik?"

Sabda Rasulullah SAW: "Tanyalah pada jiran tetanggamu, kalau mereka berkata kamu baik, maka baiklah kamu. Kalau mereka mengatakan kamu buruk, maka buruklah kamu."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan