DzikirTariqatAhmadiah

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

Halkerin.

Selamat MenZiarahi Ke Blog Halkerin.

BarangSiapa Yang BerKeMahuan+BerKePerluan Kopi+Pes (Juga MeLakukan Sedikit SeBanyak Modifikasi) IntiPati+IntiSari Yang TerKandung Di Sesawang Ini, Bisa Aja Terus DiLaksanakan, Enggak Butuh Mohon KeIzinan Dari Sang Empunya Blog Ini. Hak Cipta Non+TerPelihara.

Malah Kalian DiGalakkan Untuk BerKongsi Maklumat-Maklumat Yang Bisa KeDapatan Di Dalam Blog Ini Di Laman-Laman Peribadi Kalian Seperti FaceBook, Twitter, Blog, Web Dan Lain-Lain. Tiada Larangan Sama SeKali.

*DAN LAGI, BLOG HALKERIN INI MUNGKIN AKAN TERPADAM DARI ALAM ONLINE INI PADA BILA2 MASA. KALAU RASA BERMANFAAT, SILA COPY & SAVE, KALAU RASA BULL$H!+, SILA ABAI KAN.

Sekian Sahaja, PemBeriTahuan Yang Ingin hamba Khabarkan. Salam Gemilang, Cemerlang & Terbilang hamba Ucapkan Kepada Kalian. Semuga Kita Semua Senantiasa BerAda Di Dalam KeRahmatan Ilahi, DiBerkati ALLAH Dan BerWujud Di Dalam KeRedhaan-Nya.

JAZAKALLOOHU KHOIRON KATSIIROO, WABAAROKALLOOHU FIIKUM, WABILLAAHI TAUFIQ WAL HIDAYAH, WASSALAAMU"ALAIKUM WAROHMATULLOOHI WABAROKAATUHU WAMAGHFIROTULLOOHU WARIDHOLLOOHI AJMA"IIN.

Followers.

Mesej Kepada Para PengIkut.

Jangan MengIkuti hamba. Ikutilah ALLOH + DriSenDri. Insya'ALLOH.....
IP

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WICC&amp;WorldBaitulMal

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

Himpunan1001IlmuBerGuna

[:>>>+-(*CARIAN@SEARCH*)-+<<<:]

Ahad, September 13, 2009

Rahsia Kebesaran Kalimah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM Serta Kelebihan Dan Keagungannya.Rahsia Kebesaran Kalimah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM.

1. Dari Darulquthni dan Ibnu Umar r.a., Sabda Rasulullah SAW: "Itulah Isim dari Asma ALLAH. Tiada lain antara Ia dengan nama ALLAH, seperti putih mata dengan hitamnya. Begitulah dekatnya." Demikianlah jawapan Rasulullah SAW ketika ditanya oleh Uthman Ibnu Affan r.a. berkenaan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Sabda Baginda SAW lagi: "Ismullahil-Azham ialah ALLAH. Apakah engkau tidak lihat bahawasanya pada semua pembacaan Al-Quran dimulai dengan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM sebelum menyebut nama-nama ALLAH yang lain." (Riwayat Imam Bukhari dari Jabir).
.
2. Bersabda Nabi SAW: "Ketika turunnya BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM, bergembiralah ahli langit dari bangsa Malaikat, bergoncanglah 'Arasy kerana turunnya. Turut serta bersamanya 1000 Malaikat. Dan, bertambahlah iman para Malaikat. Dan, tunduklah segala jin dan bergetar segala planet. Gementar segala sendi-sendi kerana turunnya." Dari Abu Na'im dan Ibn Sunni dari Siti Aisyah r.anhuma: "Ketika turun BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM, gunung-ganang mengucapkan Tasbih, hingga dapat didengari para penduduk Mekah dan sekitarnya. Lalu mereka berkata: "Rupanya Muhammad yang menyihir gunung-gunung itu." Kemudian ALLAH bangkitkan awan hingga meneduhkan penduduk Mekah."

3. Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM dengan penuh yakin, akan bertasbihlah gunung-ganang. Cuma sahaja ia tidak dapat mendengarnya."

4. Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa mengucapkan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM dan Dzikir Hauqolah (LAA HAULA WALAAQUW-WATA ILLAA BILLAA HIL "ALIYYIL "AZHIIM), Allah SWT lepaskan dia dari 70 pintu bala dan kesukaran, dukacita dan kesakitan." Dari Al-Waqii dan Ats-Tsa'labi dari Ibnu Mas'ud r.a.: "Barangsiapa ingin dipelihara oleh ALLAH dari seksaan Neraka Zabaniah yang sembilanbelas, maka hendaklah dia mengucapkan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Kerana ALLAH menjadikan tiap-tiap huruf Bismillah itu sebagai perisai." Dari Ad-Dailami dari Ibnu Mas'ud r.a., bersabda Rasulullah s.a.w.: "Barangsiapa membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM, dituliskan baginya tiap-tiap huruf 4000 kebajikan, dihapuskan darinya 4000 keburukan dan diangkat dia 4000 darjat."

5. Bersabda Nabi SAW: "Jin itu suka memakai barang-barang kepunyaan manusia dan pakaian mereka. Oleh itu, barangsiapa mengambil atau menaruh pakaian, ucapkanlah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Kerana sesungguhnya nama ALLAH yang dibacakan di situ merupakan cop mohor Allah." Pengertian dari hadith di atas ialah hendaklah kita mengucapkan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM setiap kali kita menyimpan atau mengambil barang-barang kepunyaan kita agar terjaga daripada jin dan Syaitan. Bukan sahaja kita mendapat pahala dari mengucapkannya tetapi juga mendapat keberkatan dan keselamatan samada atas harta-benda mahupun diri dan segala usaha kita. Dari Anas bin Malik bersabda Nabi SAW: "Andaikata pepohon dijadikan pena dan lautan dijadikan tinta, lalu dikumpulkan semua jin, manusia dan Malaikat untuk membuat buku dan menulis mafhum BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM selama sejuta tahun, mereka tidak akan sanggup mengertikannya walau hanya satu persepuluh darinya."

6. Bersabda Rasulullah SAW: "Ada suatu kaum yang datang pada Hari Qiamat nanti dengan mengucapkan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Lebih berat kebajikan mereka dari keburukan mereka. Lalu berkata umat-umat yang lain: "Alangkah beratnya timbangan amal kebajikan mereka." Sesungguhnya, adapun yang menjadi sedemikian kerana mereka sentiasa memulai segala perbicaraan & amal perbuatan mereka dengan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Kerana ia adalah Isim ALLAH SWT Yang Maha Agung. Jika sekiranya diletakkan langit dan bumi serta segala isinya ke atas neraca timbangan, nescaya lebih berat lagi Kalimah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM."

7. Dari Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda: "Apabila engkau berwudhu', ucapkanlah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM kerana Malaikat penjagamu tidak akan berhenti menuliskan kebajikan bagimu sehingga engkau selesai. Dan, apabila engkau ingin bersatu (berjimak) dengan isterimu, ucapkanlah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM kerana sesungguhnya Malaikat penjagamu akan menuliskan kebajikan bagimu hingga selesai engkau mandi janabah. Jika dari persetubuhan itu lahir seorang anak, akan dituliskan bagimu kebajikan menurut bilangan nafasnya dan bilangan anak-cucunya hingga tidak dikecualikan walau seorang."

8. Diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a. telah bersabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa di antara kamu apabila ia akan bersetubuh dengan isterinya, lalu dia mengucapkan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM dan berdoa "Ya ALLAH, jauhkanlah Syaitan daripada kami dan jauhkanlah Syaitan itu daripada apa yang Engkau kurniakan untuk kami", maka jika sesungguhnya ALLAH takdirkan dari persetubuhan itu lahir seorang anak, tidak akan dapat Syaitan memudharatkannya untuk selama-lamanya."

9. Dikisahkan di dalam Kitab Khozinatul-Asror bahawasanya Allah SWT itu mempunyai 3000 nama yang mana 1000 nama hanya diketahui oleh para Nabi-Nabi ALLAH, 300 nama disebutkan di dalam Kitab Taurat, 300 nama disebutkan di dalam kitab Injil, 300 nama disebutkan di dalam Kitab Zabur, 99 nama disebutkan di dalam Al-Quranul Kariim manakala 1 berada di sisi ALLAH. Dan, adapun makna daripada keseluruhan 3000 nama ini terhimpun di dalam 3 Nama-Nama ALLAH iaitu ALLAH, AR-ROHMAAN dan AR-ROHIIM yang termaktub pula di dalam kalimah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Maka, barangsiapa mengajarkan dan mengucapkan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM umpama ia menyebutkan keseluruhan 3000 Nama-Nama ALLAH. Adapun sesungguhnya Kalimah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM itu ada sembilanbelas (19) huruf dan Malaikat-Malaikat penjaga Neraka itu juga ada 19. Maka, barangsiapa membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM dengan penuh Ikhlas dan Yakin kepada ALLAH, nescaya terhindarlah dia daripada siksaan Malaikat Zabaniah.

10. Dan, barangsiapa mengucapkan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM banyak-banyak dengan harapan mendapat rezeki, nescaya akan ALLAH melimpahkan rezeki dengan mudah dan tidak terduga olehnya. Serta, dikurniai anugerah kehebatan di hati manusia dan di sisi alam yang tinggi (Alam Malaikat) dan alam yang rendah, yakni alam manusia dan alam makhluk-makhluk lain ALLAH SWT di muka bumi ini.Kelebihan & Keagungan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM.

1. BISMILLAH 21. Amalkanlah membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM 21x, sewaktu hendak tidur. Antara Fadhilatnya: (1) Sebagai 'Jam Loceng'. Setelah baca, niatkan dalam hati jam berapa kita mahu bangun esok paginya. Boleh juga berniat seperti ini "Ya ALLAH, aku mahu bangun 20 minit sebelum Azan Subuh". Atau pun begini "Ya ALLAH aku mahu bangun jam 3.00 pagi untuk Solat Tahajjud". Insya'ALLAH kita akan terjaga tepat pada masa yang telah diniatkan. (2) Kita akan terjaga dari tidur sekiranya ada penceroboh atau Pencuri yang berniat buruk. (3) Aman dari gangguan sekalian makhluk, samada dari manusia, binatang, jin & syaitan serta selamat dari segala malapetaka & bencana, seperti kecurian, kebakaran, tenggelam, gempa bumi dll. (4) Selamat dari perbuatan hasad, sihir, ilmu hitam dll yang ditujukan kepada kita yang lazimnya dilakukan semasa kita sedang tidur.

2. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM Pada awalnya kerana BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM tertulis pada setiap wahyu yang ALLAH SWT turunkan kepada Jibril as.

3. "BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM untukmu Dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap Mata pun sejak BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM diturunkan Kepada Adam a.s." (Hadith Qudsi).

4. Tatkala BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar & tercampak semua syaitan laknatullah.

5. Demi ALLAH SWT dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM itu dibacakan pada orang sakit melainkan ia menjadi ubat bagi dirinya dan tidaklah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM dibacakan di atas sesuatu melainkan ALLAH SWT beri keberkatan ke atasnya.

6. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

7. Jumlah huruf dalam BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM Ada 19 huruf. Dan Malaikat Penjaga Neraka Ada 19 (QS.AL Muddatsir:30). Ibnu Mas'ud r.a. berkata: "Sesiapa yang ingin ALLAH SWT selamatkan dirinya dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM 19 kali setiap hari."

8. Setiap huruf BISMILLAH itu Ada JUNNAH (Penjaga/Khodam), hingga setiap JUNNAH dari setiap huruf itu berkata, "Sesiapa yang membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM, maka kamilah KeKuatannya! Dan kamilah KeHebatannya!."

9. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM, nescaya ALLAH SWT akan mengangkat namanya Di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM, maka akan Bertasbih segala gunung-ganang kepadanya.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala bencana.

12. Barangsiapa yang membaca BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM sebanyak 50 kali di hadapan musuh atau orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan & kegerunan dalam hati simusuh & sizalim itu, sebaliknya timbul & naiklah Semangat Keberanian Dan Kehebatan pada SiPembacanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan