DzikirTariqatAhmadiah

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

Halkerin.

Selamat MenZiarahi Ke Blog Halkerin.

BarangSiapa Yang BerKeMahuan+BerKePerluan Kopi+Pes (Juga MeLakukan Sedikit SeBanyak Modifikasi) IntiPati+IntiSari Yang TerKandung Di Sesawang Ini, Bisa Aja Terus DiLaksanakan, Enggak Butuh Mohon KeIzinan Dari Sang Empunya Blog Ini. Hak Cipta Non+TerPelihara.

Malah Kalian DiGalakkan Untuk BerKongsi Maklumat-Maklumat Yang Bisa KeDapatan Di Dalam Blog Ini Di Laman-Laman Peribadi Kalian Seperti FaceBook, Twitter, Blog, Web Dan Lain-Lain. Tiada Larangan Sama SeKali.

*DAN LAGI, BLOG HALKERIN INI MUNGKIN AKAN TERPADAM DARI ALAM ONLINE INI PADA BILA2 MASA. KALAU RASA BERMANFAAT, SILA COPY & SAVE, KALAU RASA BULL$H!+, SILA ABAI KAN.

Sekian Sahaja, PemBeriTahuan Yang Ingin hamba Khabarkan. Salam Gemilang, Cemerlang & Terbilang hamba Ucapkan Kepada Kalian. Semuga Kita Semua Senantiasa BerAda Di Dalam KeRahmatan Ilahi, DiBerkati ALLAH Dan BerWujud Di Dalam KeRedhaan-Nya.

JAZAKALLOOHU KHOIRON KATSIIROO, WABAAROKALLOOHU FIIKUM, WABILLAAHI TAUFIQ WAL HIDAYAH, WASSALAAMU"ALAIKUM WAROHMATULLOOHI WABAROKAATUHU WAMAGHFIROTULLOOHU WARIDHOLLOOHI AJMA"IIN.

Followers.

Mesej Kepada Para PengIkut.

Jangan MengIkuti hamba. Ikutilah ALLOH + DriSenDri. Insya'ALLOH.....
IP

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WICC&amp;WorldBaitulMal

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

Himpunan1001IlmuBerGuna

[:>>>+-(*CARIAN@SEARCH*)-+<<<:]

Sabtu, September 05, 2009

Asal-Usul Solat Fardhu 5 Waktu.ASAL USUL SOLAT FARDHU.....


SUBUH.
Orang yang pertama mengerjakan Solat Subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu tatkala beliau keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara petama yang dilihatnya ialah kegelapan dan beliau berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh keluar Nabi Adam lalu beliau pun bersembahyang 2 rakaat.

Rakaat 1: Bersyukur beliau kerana terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat 2: Bersyukur beliau kerana siang telah menjelma.ZOHOR.
Orang yang pertama mengerjakan Solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala ALLAH SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim a.s. empat rakaat.

Rakaat 1: Bersyukur bagi penebusan.
Rakaat 2: Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat 3: Bersyukur dengan bermohon akan keredhaan ALLAH SWT.
Rakaat 4: Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.ASAR.
Orang yang pertama mengerjakan Solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala beliau dikeluarkan dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus a.s. di tepi pantai sedang waktu itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus a.s. lalu bersembahyang empat rakaat kerana beliau telah diselamatkan ALLAH SWT dari 4 kegelapan iaitu:

Rakaat 1: Kegelapan dengan kesalahan.
Rakaat 2: Kegelapan dengan air laut.
Rakaat 3: Kegelapan dengan malam.
Rakaat 4: Kegelapan dengan perut ikan Nun.MAGHRIB.
Orang yang pertama mengerjakan Solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. tatkala dikeluarkan oleh ALLAH SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya sedang pada waktu ketika itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa a.s. lalu bersembahyang 3 rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan itu, iaitu:

Rakaat 1: Untuk menafikan ketuhanan selain dari ALLAH SWT Yang Maha Esa.
Rakaat 2: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Maryam yang dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat 3: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu Satu iaitu ALLAH SWT jua, tiada dua tiga.ISYAK.
Orang yang pertama mengerjakan Solat Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa a.s. tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. ALLAH SWT lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa a.s. empat rakaat tanda bersyukur. Empat dukacitanya itu ialah:

Rakaat 1: Dukacita terhadap isterinya.
Rakaat 2: Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat 3: Dukacita terhadap Firaun.
Rakaat 4: Dukacita terhadap anak Firaun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan