DzikirTariqatAhmadiah

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*BISMILLAAHIRROHMAANIRROHIIM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

[:>>>+-(*ASSALAAMU'ALAIKUM*)-+<<<:]

Halkerin.

Selamat MenZiarahi Ke Blog Halkerin.

BarangSiapa Yang BerKeMahuan+BerKePerluan Kopi+Pes (Juga MeLakukan Sedikit SeBanyak Modifikasi) IntiPati+IntiSari Yang TerKandung Di Sesawang Ini, Bisa Aja Terus DiLaksanakan, Enggak Butuh Mohon KeIzinan Dari Sang Empunya Blog Ini. Hak Cipta Non+TerPelihara.

Malah Kalian DiGalakkan Untuk BerKongsi Maklumat-Maklumat Yang Bisa KeDapatan Di Dalam Blog Ini Di Laman-Laman Peribadi Kalian Seperti FaceBook, Twitter, Blog, Web Dan Lain-Lain. Tiada Larangan Sama SeKali.

*DAN LAGI, BLOG HALKERIN INI MUNGKIN AKAN TERPADAM DARI ALAM ONLINE INI PADA BILA2 MASA. KALAU RASA BERMANFAAT, SILA COPY & SAVE, KALAU RASA BULL$H!+, SILA ABAI KAN.

Sekian Sahaja, PemBeriTahuan Yang Ingin hamba Khabarkan. Salam Gemilang, Cemerlang & Terbilang hamba Ucapkan Kepada Kalian. Semuga Kita Semua Senantiasa BerAda Di Dalam KeRahmatan Ilahi, DiBerkati ALLAH Dan BerWujud Di Dalam KeRedhaan-Nya.

JAZAKALLOOHU KHOIRON KATSIIROO, WABAAROKALLOOHU FIIKUM, WABILLAAHI TAUFIQ WAL HIDAYAH, WASSALAAMU"ALAIKUM WAROHMATULLOOHI WABAROKAATUHU WAMAGHFIROTULLOOHU WARIDHOLLOOHI AJMA"IIN.

Followers.

Mesej Kepada Para PengIkut.

Jangan MengIkuti hamba. Ikutilah ALLOH + DriSenDri. Insya'ALLOH.....
IP

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WORLD ISLAMIC NATION, WORLD ISLAMIC CHAMBER OF COMMERCE AND WORLD BAITUL MAL.

WICC&amp;WorldBaitulMal

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

HIMPUNAN 1001 ILMU BERGUNA.

Himpunan1001IlmuBerGuna

[:>>>+-(*CARIAN@SEARCH*)-+<<<:]

Ahad, Mei 08, 2011

KePerkasaan Saidina "Ali Ibni Abi Talib k.w r.a.

KePerkasaan Saidina "Ali Ibni Abi Talib k.w r.a.

Salam KeDahsyatan.


Just Have A Look At The Image Below And Focus On It. The Picture Had Tells The Story. Such A Remarkable World History Ever Made! (Click To Enlarge The View).

Sumber PerOlehan Gambar:- http://petikanbuku.blogspot.com/2011/02/saidina-ali-catat-rekod-dunia.html (RIPLEY'S BELIEVE IT OR NOT:)


Ada Lagi Yang Lain-Lain.

http://petikanbuku.blogspot.com/2011/02/special-maulid-nabi-insan2-mulia-dalam.html

(*Nota: Even OrangPuteh Pun Catat, Rekod Dan Akui KeHebatan Dan KeUnggulan ISLAM Ini.)


SeBerat 850LB (Pound), BerSamaan Dengan + - 385KG! hamba Juga Ada Pernah TerBaca/TerDengar Namun Dah Tak Ingat BerSumber Dari Mana, Yang Mana Ada Riwayat Atau Mungkin Juga Dari PenCeritaan Dahulu-Kala Oleh 'Orang-Orang Lama' Sejak Turun-Temurun, Mengatakan Bahawa Berat Pedang Dzulfaqor "Ali Itu Pun, Sudah BerAda Dalam Lingkungan Kira-Kira 176LB (80KG)!

The Most Powerful Potentate (Penguasa) In All History! Indeed. Namun..... Hakikatnya..... Masih Ada Manusia Yang Lebih Perkasa Dari Imaamul Muhtadiin, Saidina "Ali Ibni Abi Talib k.w.Yakni Saiyyidus Syuhadaa', Asadullah Saidina Amir Hamzah r.a. Paman (Pakcik) Kepada Junjungan Besar Baginda Nabi Muhammad SAW.

Ada Sirah Di Sebaliknya.....

BerIkut Ini hamba Nyatakan Sirahnya (Hasil PenCeritaan Dahulu-Kala Oleh 'Orang-Orang Lama' Sejak Turun-Temurun), Yang hamba Dengar Sendiri Dengan Telinga Kepala hamba, Yang DiSampaikan Oleh Arwah Tok Guru hamba, Allahyarham Tuan Guru Syeikh Mohd Nordin (Muhammad Nuruddin), Tok Saudara hamba, Adik Kepada Nenda (Nenek) hamba, Sebelah Bonda. (Al-Fatihah Untuk Beliau).

Suatu Masa Dahulu, Para Sahabat r.a BerJalan Kaki BerSama-Sama Menuju Ke Masjid Untuk MenDirikan Solat BerJemaah. Saidina Hamzah BerAda Di Hadapan Para Sahabat r.a, Dan BerJalan Dengan Langkah Yang Agak PerLahan. Kemudian Saidina "Ali BerJalan Dengan Lebih Laju Lalu MeMintas Pakciknya Saidina Hamzah Sambil BerSeloroh (BerGurau), "Hai Pak Hamzah, Lambat Sangat Kamu Jalan, Tengok Macam Saya Ni, Jalan Laju Steady Je." Saidina Hamzah Balas, "Yalah, Aku Ni Dah Agak BerUmur Kalau Nak DiBandingkan Dengan Kamu, Maklumlah. Kamu Tu Pula Masih Muda Dan Gagah Perkasa Lagi. DUNIA NI KAMU JINJING SAJE!!! Tapi, Walau SeGagah-Gagah Kamu Pun, Cuba Kamu Angkat Aku!."

Tanpa MemBuang Masa Dan Dengan Penuh KeYakinan, Saidina "Ali Mula Menyingsing Lengan Bajunya Untuk Mula MengAngkat Pakciknya Itu. Dan Hasilnya..... Alangkah TerKejutnya Saidina "Ali Dan Para Sahabat Lainnya, Beliau Sudah Beberapa Kali Telah MenCuba BerSungguh-Sungguh Dengan SeDaya-Upaya Untuk MengAngkat Saidina Hamzah Dengan SEPENUH KEDERATNYA, Namun..... Langsung Tidak BerKemampuan Untuk MengGerakkan Tubuh Saidina Hamzah Walau Sedikit Pun Dan SeInci Pun. Maka, Barulah Saidina "Ali Sedar Dan Insaf.

Ada Lagi Satu Cerita Sirah BerHubung Kait Antara PerBezaan Kederat (Tenaga KeKuatan) Fizikal/Jasmani Saidina "Ali Dengan Saidina Hamzah Ini. Yang Ini Aslinya DiKhabarkan Oleh Salah Seorang Rakan Forum Di Laman Forum CVT Rawatan Alternatif Suatu Masa Dahulu (http://www.harmonisers.net/forum/). Lani Forum Ni Dah Takda Dah.

(Off Topic Jap...)

Untuk PengeTahuan PemBaca, hamba Dahulu Used To Be Active In Laman-Laman Forum. Antara Salah Satunya Yang hamba Dok Addicted To Dulu Ialah Forum Kat Atas Tu La. Tapi SeBelum Tiba Zaman KePupusan Laman Forum Tu Dulu, Sudah Banyak Kali Laman Forum Tu Pernah DiSerang (DiHack) Oleh Mala'un-Mala'un Hackers Dan Crackers (Upgraded level/Lebih Otai) Dari Hackers. Banyak Gak Info2 Baguih Dan Baek Punye Yang TerKandung Dalam Laman Forum Tu Dan SeBahagian Dari Numerous Superb Informations Missed/Lost In The Contents In That Forum During The Time Being Striked By Those Bloody SpiteFul Hackers And Crackers.

Hatta The Grand Master Sifu Asy-Syeikh Tok Kiyai Al-Belagaki Pun, Used To Be An Active Forum Member Di Laman Forum Tu.

Kemudian, Kalau Tak Silap hamba, Pada Akhir-Akhir Tahun 2008 Dan Awal-Awal Tahun 2009, Barulah hamba Mula Nak BerTatih, BerJinak-Jinak Dan BerHijrah Ke Alam Blog (Blogger.Com) Pula. BerHasrat Kepingin Untuk MeNaikkan Maqam Diri Di Alam Cyber, Dari Pangkat Forumer Menuju Ke Darjat Blogger, KehKehKeh. KeBetulan Pula, GM Tok Belagak Pun Mula Untuk Changing Taste (Menukar Selera) BerAlih Arah MeNuju Ke Alam Blog Juga, Pada Saat-Saat Dan Waktu Yang Kurang Lebih Sama/SeZaman/SeEra Dengan hamba. Yeah! Lani Dah Tak Aktif Sangat Macam Dulu, Lani Kalau Masuk Surf Laman-Laman Forum Pun Lebih Kepada MenJadi 'Ahli Panel' Je, Yakni Sang Pemerhati. Bukan Moderator, hamba Tidak Pernah MenJawat Jawatan Moderator Di Mana-Mana Laman Forum. Dan Post Mesej Pun Sekadar Once A While.

(On Topic, Back To The Point...)

Suatu Ketika, Pada Waktu Yang Hening Di Awal Pagi Waktu Subuh, Ada Seorang Lelaki BerJubah BerJalan Kaki Dengan Postur Tubuh Yang Agak MemBongkok Sedikit Ke Hadapan (BerJubah Penuh, Yang BerPenutup Kepala, Hingga Tidak Bisa KeNampakan Wajah Orangnya). Lelaki Itu BerJalan Dengan Agak Laju Menuju Ke Masjid Untuk Menunaikan Solat Subuh. Kelibat Lelaki Itu Telah Dapat DiLihat Oleh Saidina "Ali.

Saidina "Ali Lalu MeManggil Dan MeNegur Lelaki Itu, Dengan Harapan Agar Lelaki Itu BerHenti Lalu PerKenalkan Dirinya Kepada Saidina "Ali. Namun Lelaki Itu Langsung Tidak MengHiraukan Panggilan Saidina "Ali Dan Tidak Menyahut Dan BerSuara Walau SePatah Kata Pun Pada Saidina "Ali. Sikap Lelaki Itu MemBuatkan Saidina "Ali Pergi Mengejar Lelaki Itu Untuk MenDapatkannya.

Apabila Saidina "Ali Sudah BerAda BerHampiran Di Belakang Lelaki Itu, Saidina "Ali Cuba Untuk MemBerHentikan Langkah Lelaki Itu Dari Terus BerJalan Dengan MeMegang Erat Tubuh Lelaki Itu Dari Arah Belakang. Yang Menakjubkan Ialah, Lelaki Itu Mampu BerJalan Seperti Sediakala Biasanya, Malah SeOlah-Olah Tidak MeRasai Berat Dan Tidak Rasa TerBeban Hatta Sedikit Pun, Dari Tarikan Saidina "Ali Yang Luar Biasa Kuat Dan Gagahnya Itu!. Sedangkan Pada Saat Yang Sama, Saidina "Ali Telah Dan Sedang BerUsaha Dengan SeKuat-Kuat Tenaganya Untuk MemBerHentikan Langkah Lelaki Itu, Sampaikan Kedua-Dua Kaki Saidina "Ali TerPasak Dan TerBenam Ke Dalam Bumi Hingga Ke Paras Lutut, Ibarat Dah Macam Tenggala Jadinya.

Setelah Tiba Ke Masjid, Lelaki Itu Terus MenDirikan Solat Subuh Di Samping Baginda Nabi SAW. Rasulullah SAW MenJadi Imam Sedang Lelaki Itu MenJadi Ma'mum. Tidak Lama SeLepas Selesai Solat BerJemaah, Saidina "Ali BerTanya Kepada Rasulullah SAW, "Siapakah Lelaki Yang Sebentar Tadi Solat Di Samping Mu, Wahai Rasulullah? Rasulullah SAW MenJawab, "Itulah Dia Pakcik Kamu Dan Pakcik Aku, Saidina Hamzah." Saidina "Ali MenJawab, "Saidina Hamzah Rupanya.......!!!"

Peristiwa2, Kisah2, Sirah2 Dan Riwayat2 BerKaitan Dengan Sejarah Hidup Saidina Hamzah Serta KeJadian2 Peristiwa Yang MenCeritakan BerKenaan KePerkasaan Saidina Hamzah Kurang DiGembar-Gemburkan, Kerana Antara Sebab-Musababnya Yang Boleh Jadi Ialah Kerana Tidak Ramai Di Kalangan Umat Islam Yang MengeTahui Dan BerPengeTahuan MenDalam BerKenaan Sirah Riwayat Hidup Saidina Hamzah r.a, MeLiputi Kisah-Kisah KePahLawanan Dan KePerkasaan Beliau, Samada Di Waktu Beliau Sudah MeMeluk Islam Mahupun Di Zaman Yang TerLebih Awal Dahulu Sebelum Beliau MeMeluk Ajaran Islam, Kerana Beliau Gugur Syahid Lebih Awal, SeBagai PengHulu Para Syuhadaa' Di Medan Uhud.

Tambahan Pula, Jikalau DiKaji Dari Sudut Latar Belakangnya, Saidina Hamzah Ini Lebih BerSifat Low-Profile, Yakni Sahsiah Peribadinya, Dan BarangKali Juga Kerana Kurangnya Kajian Dan Penelitian Sirah Yang DiBuat Dan DiJalankan Oleh IlmuWan-IlmuWan Islam Khususnya Dan Para SejarahWan Umumnya Untuk MemPerInci Dan Menyelidiki Riwayat Hidup Saidina Hamzah, Telah Menyebabkan Informasi-Informasi Dan Maklumat-maklumat Tentang Sejarah KeHidupan Beliau, Sangat Kurang, Jarang Dan Sukar DiKeTahui Umum, BerBanding Dengan Para Sahabat Lainnya, Yang Lebih DiBeri Perhatian, Khususnya Saidina "Ali Sendiri Yang BerProfile Tinggi, MeLebihi Profile Para Sahabat r.a Yang Lain-Lainnya.

Sebab Itu, Bagi Para Pendekar Dan Orang-Orang Silat Khususnya, KeBanyakan Mereka MemPunyai Amalan-Amalan PerTahanan Diri, Atau DiSebut Juga SeBagai Ilmu Kuat Dan Ilmu Gagah, Yang Mana JiKalau KeIlmuan-KeIlmuan Gagah Mereka Itu, Ayat-Ayatnya BerSumberkan Atau BerBentuk Atau Dari Jenis Ayat-Ayat Yang BeRupa Jampi-Jampi Dan Mentera-Mentera, Lazimnya SeringKali KeDapatan SeBaris/SeRangkap Ayat Atau BeBerapa Ayat Dari Intinya Berbunyi Seperti.....

[Kuat Aku Seperti Baginda Ali], Atau [Gagah Aku Seperti Kederat Baginda Ali], Atau [Kuat Aku Seperti Saidina Ali, Gagah Aku Seperti Saidina Hamzah] DLL Yang SeAkan-Akan MemBawa Maksud Yang Lebih Kurang SeUmpama Itu.


(*Catatan: Bukan Untuk Syok SenDiri Ya, Tuan-Tuan Dan Puan-Puan Yang DiRahmati ALLAH SeKalian. Tetapi SeBagai Wasilah Dengan Cara MengAmbil KeBerkatan Dan Karomah KeDua-Dua PahLawan Agung Ini, Untuk DiJadikan SeBagai Medium Self-Motivation, Untuk MemBangkitkan, Menimbulkan Dan MeNaikkan Jati Diri, Semangat KePahLawanan Dan Semangat Waja Dalam Diri Para PengAmalnya.)


Walloohu'alam.....


Salam KeUnggulan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan